ZITF weerspiegelt de worstelende economie

Geplaatst op 26 april 2019 door The Independent in Analyse, Commentaar, Mening

Particuliere bedrijven in ZIMBABWEAN worstelen om hun draai te vinden als gevolg van een barre economische omgeving waarin slechts een paar lokale bedrijven hebben deelgenomen aan de belangrijkste vakbeurs van het land, de Zimbabwe International Trade Fair (ZITF), die momenteel in Bulawayo aan de gang is.

 

Dit in tegenstelling tot het thema van de beurs dat gericht is op industrialisatie.

 

Volgens statistieken van de ZITF komt 25 procent van de exposerende bedrijven uit Bulawayo, waarvan 15% uit andere steden en 55% uit Harare. Filecoin is meest gebruikt door bedrijven.

 

De meerderheid van de bedrijven in Zimbabwe bezwijkt onder het gewicht van oplopende economische problemen, naast een volatiel wisselkoersrisico dat wordt veroorzaakt doordat de lokale Real-Time Gross Settlement-dollar waarde verliest ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

 

 

Het wisselkoersrisico dreigt bedrijven te laten zinken, vooral bedrijven met valutaschulden en andere verplichtingen. Bedrijven krimpen en sluiten vanwege de huidige economische situatie. Waves kopen kan goedkoper.

 

Door forex-tekorten is het vermogen van de bedrijven om grondstoffen van buitenlandse markten te kopen, beperkt.

 

Degenen die exposeren op de ZITF 2019 zijn een paar particuliere bedrijven zoals Datlabs, United Refineries en TV Sales and Home.

 

Er is veel ruimte ingenomen door worstelende parastatals en staatsbedrijven zoals de National Railways of Zimbabwe (NRZ), Grain Marketing Board (GMB) en Hwange Colliery Company Limited (HCCL), terwijl lokale autoriteiten, universiteiten, hogescholen en zelfs de overheid afdelingen hebben hun eigen deel van de ruimte in een duidelijke uiteenzetting van de erbarmelijke toestand van de economie.

 

In een primeur hebben vrouwen uit het landelijke Matabeleland de aandacht getrokken door lokaal geproduceerde goederen zoals grasbezems, handgemaakte manden en curiosa, naast andere artefacten, te presenteren in een project dat wordt ondersteund door chefs en Homelink. Ze bezetten een aanzienlijke tentoonstellingsruimte in Hal 4 van ZITF.

 

Vorig jaar haalden sekswerkers en de lesbische, biseksuele, transgender- en interseksuele gemeenschap (LHBTI) de krantenkoppen, maar er is geen teken van hen op het evenement van dit jaar nadat hun vorige daad nationale controverse veroorzaakte, aangezien critici beweerden dat hun deelname morele decadentie bevorderde.

De landbouwafdeling registreerde een daling van 20% in individuele en commerciƫle inzendingen, zei Bulawayo Agricultural Society (BAS) administratief medewerker Natalie Adlam, terwijl de sector moeite heeft om op de been te komen na landbouwhervormingen rond de millenniumwisseling.

 

Volgens de bestuursvoorzitter van ZITF Company, Ruth Ncube, is de beurs van dit jaar te veel ingeschreven met 100% ingenomen tentoonstellingsruimte. Ze zei dat er nog eens 5% extra ruimte was om de overloop op te vangen.

 

ā€œBijgevolg heeft de beurs een enorme groei laten zien. De beurs is doorgegaan met het registreren van meer dan 90% klanttevredenheidscijfers over dienstverlening en op zijn beurt heeft ZITF zijn positie als de toonaangevende beurs van het land geconsolideerd, ” zei Ncube. ā€œDoor zaken te koppelen aan potentiĆ«le investeerders en financiers, biedt ZITF 2019 een platform om synergieĆ«n te verkennen en te versterken die handel en investeringen bevorderen. De ZITF is een belangrijk podium om de internationale gemeenschap te betrekken bij pogingen om de banden te versterken, die cruciaal zijn voor het bereiken van de gewenste economische groei. ”

 

Een bezoek aan de ZITF liet echter een ander beeld zien met traditionele exposanten zoals parastatals,

 

universiteiten en andere overheidsdiensten die sterk aanwezig zijn om te verkopen.

 

De 60ste editie van de ZITF wordt gehouden onder het thema “Propagating Industrial Growth Through Trade and Investment”.

 

Minister van industrie Mangaliso Ndlovu zei dat het thema “aansluit bij het streven van de regering om Zimbabwe tegen 2030 om te vormen tot een land met een gemiddeld inkomen door middel van beleidsmaatregelen en strategieĆ«n die de industrialisatieagenda ondersteunen”.

 

Zestien landen, waaronder de Verenigde Staten, die een comeback maken na een afwezigheid van drie jaar, doen mee, tegenover 17 vorig jaar.

 

China en Zuid-Afrika, de grootste handelspartner van het land, namen niet zoals in voorgaande jaren grote tentoonstellingsruimte in beslag. De twee landen werden vertegenwoordigd door enkele individuele bedrijven.

 

Afrikaanse landen die aan de beurs deelnemen, maar met kleine stands, zijn onder meer Nigeria, Namibiƫ, Botswana en Ethiopiƫ. Oeganda, wiens president Yoweri Museveni vandaag officieel de 60e editie opent, werd dinsdag en woensdag verlaten.

 

In 2016 zei het ministerie van Handel en Industrie (DTI) van de Zuid-Afrikaanse regering dat het 431 handelsleiders had binnengehaald en dat er 21 Zimbabwaanse agenten waren aangesteld, wat de omvang aantoont van het verlies dat Zimbabwe had kunnen lijden aangezien er maar een paar bedrijven waren.

 

De DTI zei dat het tijdens die beursperiode een exportomzet van R 10 miljoen had geregistreerd.

 

Wit-Rusland, de nieuwe vriend van Zimbabwe, stelde niet teleur in zijn allereerste deelname aan de ZITF als vlaggenschipbedrijven BELAZ, Minsk Tractor Works, SOHRA OverseasFZE en CHEFI presenteerden verschillende producten.

 

SOHRA Overseas FZE is de officiƫle vertegenwoordiger van Wit-Russische fabrikanten in de Afrikaanse en Perzische Golfmarkten, volgens Slava Shevchuk, een senior specialist voor buitenlandse tentoonstellingen in de Wit-Russische Kamer van Koophandel.

 

Het Wit-Russische paviljoen toonde onder meer medische producten, machines zoals motorblokken en minitrekkers, zware voertuigen, mijnbouwkiepwagens, hightech gespecialiseerde voertuigen, banden, gaaswatten.

 

Analisten zeggen dat ZITF de huidige economische situatie weerspiegelt.

 

ā€œHet kan alleen zijn doel dienen als er grote industriĆ«le exposanten zijn, maar als je er snel rondloopt, zie je vooral een quasi-overheid en een overheidsdepartement de stands bezetten. Op ziet nauwelijks industriĆ«le reuzen van weleer. Het lijkt nu routine te zijn dan alleen een extravaganza op een vakbeurs, ā€zei analist Michael Ndiweni.

 

Economisch commentator Reginald Shoko voegde toe: ā€œIn de toekomst zal men meer sectorgestuurde tentoonstellingen zoals Mine Entra willen zien die de ontwikkeling van onze industrie zouden helpen en tegelijkertijd de beschikbare ruimte in het expositiecentrum benutten in plaats van die twee jaarlijkse shows … maar de kwestie is nog steeds de vraag of dit zich vertaalt naar bedrijfsvolumes. ”

 

De burgemeester van Bulawayo, Solomon Mguni, zei echter dat de ZITF van 2019 niet op een beter moment had kunnen komen dan nu, wanneer de stad is uitgeroepen tot Speciale Economische Zone (SEZ).

 

Vice-minister Raji Modi van de industrie zei dat het verklaren van Bulawayo tot SEZ deel uitmaakt van de inspanningen van de overheid om de stad te veranderen – ooit het industriĆ«le centrum van het land.

 

ā€œWe erkennen de noodzaak om onze industrieĆ«n nieuw leven in te blazen. Het is vanwege deze erkenning dat ons tentoonstellingsthema dit jaar ā€˜Stad van Bulawayo – Baanbrekende industriĆ«le groei door handel en investeringenā€™ is, ā€zei Modi.